Vanligaste patientfrågorna

Varför får jag ont?

Det finns oftast fler än en anledning till att du får ont. De två vanligaste anledningarna är en direkt skada och belastning under lång tid. Direkt skada är när en viss händelse gör att det gör ont, exempelvis att stuka foten. Belastning som under lång tid ger en skada kan vara dålig hållning eller att utföra enformiga, upprepande rörelser. Vi hjälper dig att förstå vad det är som gör att du fått ont.

Varför knakar det?

Vid en HVLA-manipulation kan ett knak höras. Detta är en reaktion i ledvätskan när leden sträcks ut. Knaket är en bieffekt som ibland hörs och avgör inte om leden har fått ökad rörelse eller inte. Vissa kan uppleva knaket som otäckt men det gör inte ont och är inte farligt.

Kan jag få mer ont av behandlingen?

Det händer att du kan bli mer öm över området som kiropraktorn har behandlat. Det onda kan kännas ungefär som träningsvärk. Detta är en normal reaktion på behandlingen och går över efter 1-2 dagar. Om dina besvär blir värre eller ändrar karaktär så kontakta din kiropraktor.

Hur ska jag göra för att besvären inte ska komma tillbaka?

Det är olika för olika personer. Fråga din kiropraktor om just ditt besvär så hjälper hon dig med övningar och rörelser som är bra för just dig för att förhindra framtida besvär.

Hur ofta behöver jag besöka kiropraktorn innan mitt onda går över?

Det varierar helt beroende på vad du har för besvär och hur länge du har haft det. Vid akuta besvär brukar 3-5 behandlingar vara lagom. Ett akut besvär är exempelvis ryggskott eller nackspärr. Efter ditt första besök hos oss kan din kiropraktor förklara din behandlingsplan för dig.

Vad är skillnaden på naprapat och kiropraktor?

Naprapatin urspringer från kiropraktiken men var då mer inriktad på behandling av muskler medan kiropraktiken behandlade leder. Nu behandlar kiropraktorer och naprapater oftast båda muskler och leder kombinerat med rehabilitering, träning och rådgivning.

Naprapatutbildningen finns i Stockholm och naprapaterna arbetar oftast i Skandinavien. Kiropraktorer utbildas och arbetar över hela världen.